Lépjünk fel együtt a női nemiszerv csonkítás ellen Maliban!

Az ENSZ 2012-ben hirdette meg a „Zero tolerance to FGM” kampányát.

Segíts, hogy jövőbeni támogatott diákjaink csonkítás nélkül, egészségesen válhassanak értékes, tanult nőkké!

A Közel Afrikához Alapítván Maliban segíti a gyermekeket oktatáshoz. Nyomon követjük diákjaink életét, a lányokkal klubot is alakítottunk, ahol a beszélgetések során kiderült, hogy szinte mindegyikük érintett az FGM (Female Genital Mutilation), azaz a nemiszerv csonkítás kapcsán.

Alapítványunk elkötelezte magát a lányok ügye mellett, szeretne aktívan fellépni a nők elleni erőszak, a gyermekházasságok és a csonkítás ellen a Sansfil szegénynegyedben, de mindezt úgy, hogy nem a felsőbbrendűnek vélt, fehér civilizációs gondolkodással közelíti meg.

Támogasd Te is a lányok ügyét!

Mi is az az FGM azaz a női nemiszerv csonkítás?

Csonkítás, női körülmetélés vagy egyszerűen vágás (FGM) – több néven említik azt a szörnyű hagyományt, amely során részben vagy egészben eltávolítják a női nemi szervet. Szörnyű fájdalmak, véget nem érő szenvedések, vetélések, halva szülések, fertőzések vagy akár halál. Ezek ennek az ősi, és sok helyen a mai napig fennmaradt tradíciónak a következményei.

Néhány szomorú tény, amely indokolja azt, hogy miért van szükség azonnali cselekvésre:

  • Maliban a nők 89 %-a átesik a csonkításon, 8 millió nőt érint. Az ország Afrikán belül is az egyik legérintettebb az FGM terén.
  • A Sanfil szegénynegyedben, ahol dolgozunk,a lányok 100%-a átesik a beavatkozáson mielőtt befejezi az általános iskolát.
  • Az FGM egy rendkívül veszélyes beavatkozás. Súlyos fájdalommal jár, felmerülhet túlzott vérzés, láz, fertőzések, vizeletürítési és sebgyógyulási problémák, sokk, halál, később pedig cisztákat, valamint komplikációkat okozhat a szülés során.
  • Szélsőséges esetben a teljes nemi szervet eltávolítják, csak két kis rést hagynak a menstruációnak és a vizeletnek. A sokkoló eljárást érzéstelenítés és sterilizálás nélkül végzik, ráadásul szó sincs fájdalomcsillapításról vagy higiéniáról.

Fogadd örökbe a lányok ügyét és lépjünk fel együtt azért, hogy a jövőbeni diákjaink egészséges, tanult nőkké válhassanak!

A nemiszerv csonkítás a lányok és nők emberi jogainak megsértése!

Múlt évben felvettük a kapcsolatot a helyi Sini Sanuman, azaz a „Holnap egészségéért” nevű szervezettel, amely 2002 óta ér el sikereket Maliban az FGM és a nők elleni erőszak megfékezése kapcsán.

A szervezet részleteiben kidolgozott, 20 éves tapasztalatra építő programmal dolgozik az FGM visszaszorításáért. Módszerük az, hogy egyszerre egy közösségre fókuszálva, felülről, azaz a politikai vezetéstől lefelé haladva az FGM-t végző helyi asszonyokig (volt excizor) végeznek felvilágosító munkát: gyűlések, személyes beszélgetések, workshop-ok, rádió és plakát reklámok segítségével.

Helyi partnerünkkel együtt, 2022-ben két éves felvilágosító, szemléletformáló kampányba kezdtünk.

Az első hónapok tapasztalatai rendkívül pozitívak. A téma köré épült tabuk, hiedelmek kezdenek háttérbe szorulni, az eddig elért női közösségek érdeklődők és nyitottak voltak.

A kampány következő része a férfiak felvilágosítására és egy női segélyközpont létrehozására fókuszálna.

A segélyközpontban a bántalmazott nők és a munkájukkal felhagyott excizor asszonyok megsegítése és továbbképzése folyik majd. 

Közösen többre jutunk!

Eddigi eredményeink, amire nagyon büszkék vagyunk:

A Sansfil szegénynegyedet “kiszolgáló” excizor asszony is “letette a kést” – ahogy mondani szokták.

De hogy is jutottunk ide? A Sansfil negyedben csak excizor segédek laktak, s talán emlékeztek, hogy a 10 segédből kilenc már fogadalmat tett, hogy soha többé nem vesz részt excízióban. Sini Sanuman partnerszervezetünk ezek után megpróbálta felkeresni azt az excizor asszonyt, aki ugyan nem lakik a negyedben, de hozzá mennek Sansfilból excízióra. Többszöri elutasítás után az asszony végre belegyezett abba, hogy fogadja a Sini Sanuman képviselőjét, de a találkozó ezzel a mondattal kezdődött:

“Ha azért jött ide, hogy lebeszéljen az excízióról, akkor ne fárassza magát, mert nem fogom abbahagyni. A férjem beteg, nem keres, szükségem van bevételre, hogy enni adjak a gyerekeimnek.”

Innen szép nyerni!- ahogy mondani szokás.

Keita asszony a Sini Sanumantól nem hagyta magát, elővette a fotóit, elmondta az egészségügyi összefüggéseket az excízió és a nők visszatérő problémáiról, s mára megszületett a megállapodás, amely szerint az excizor többet nem dolgozik korábbi szakmájában.

A képen a fogadalomról kapott oklevelét mutatja.

Hogyan segíthetsz?

1.Támogasd a lányok ügyét egyszeri adományoddal! – Köszönjük, hogy ha bármekkora összeggel hozzájárulsz a gyermekházasságok és a csonkítás megfékezéséhez.

2. Fogadd örökbe a lányok ügyét! – Kétéves távon támogathatod a lányok ügyét, ha havi 5 000 forinttal, rendszeresen hozzájárulsz a programhoz.

3. Köszönjük támogatásodat és kérünk írj nekünk az info@kozelafrikahoz.hu  email címünkre, hogy mi is megköszönhessük Neked! 

Közel Afrikához Alapítvány, MagNet Bank: 16200010-10097432 IBAN HU61 1620 0010 1009 7432 0000 0000. Közlemény: “Örökbe fogadom a lányok ügyét!”

+36 30 202 19 17 

info@kozelafrikahoz.hu